6.5.10

[Article] Gimbap (김밥) : A popular Korean fast food / “ คิมบับ” : อาหารยอดนิยมของชาวเกาหลี




[Article] Gimbap (김밥) / “ คิมบับ” ข้าวห่อสาหร่าย อาหารยอดนิยมของชาวเกาหลี


อาหารเกาหลียอดนิยมและเป็นที่รู้จักของคนทั่วโลกชนิดหนึ่งซึ่งมีชื่อเรียกว่า "คิมบับ" บางท่านอาจจะสงสัยว่า คิมบับคืออะไร ? คิมบับคือข้าวห่อสาหร่าย "คิมหมายถึงสาหร่าย, บับหมายถึงข้าว" ข้าวห่อสาหร่ายเป็นอาหารที่ชาวเกาหลีนิยมรับประทานเพราะทำให้อิ่มท้อง หารับประทานได้ง่าย มีขายอยู่ทั่วไป ข้าวห่อสาหร่ายเป็นอาหารที่มีคุณค่าทางโภชนาการ ผู้รับประทานจะได้รับสารอาหารทั้งประเภทคาร์โบไฮเดรต โปรตีน ไขมัน วิตามินและเกลือแร่ ถ้าถามว่าข้าวห่อสาหร่ายทำอย่างไร ต้องเตรียมอุปกรณ์อะไรบ้าง ขอบอกให้ทราบว่า



การทำข้าวห่อสาหร่ายทำได้ไม่ยากเลย เพียงแต่ต้องเตรียมอุปกรณ์และสิ่งของต่าง ๆ ให้พร้อม อุปกรณ์สิ่งแรกที่จำเป็นต้องมีคือ เสื่อไม้เล็ก ๆ เพื่อใช้ห่อและม้วนทั้งข้าวและสาหร่ายให้อัดแน่นอยู่ด้วยกัน เสื่อไม้นี้มีขนาดใกล้เคียงกับแผ่นสาหร่ายที่จะใช้ห่อข้าว หลังจากนั้นเตรียมข้าว ผักและอาหารที่จะใส่ในข้าวซึ่งส่วนใหญ่ประกอบด้วยเนื้อสัตว์และผักนานาชนิด ถ้าเป็นเนื้อสัตว์มักใช้หมู เนื้อ ไก่ กุ้ง ปลา ส่วนผักที่ใช้มักเป็นแตงกวาแครอทเห็ดหอมและผักสีเขียวชนิดต่างๆตามที่ต้องการที่ขาดไม่ได้อีกอย่างหนึ่งคือ ไข่เจียว เนื้อสัตว์ผักและไข่เจียวควรหั่นให้เป็นชิ้นเล็กๆ และเป็นเส้นยาวซึ่ง มีขนาดใกล้เคียง กับแผ่น สาหร่าย เมื่อเตรียมอุปกรณ์และข้าวของ เรียบร้อยแล้ว ก็จะมาถึงกรรมวิธีการห่อ มีขั้นตอนดังนี้ค่ะ



ขั้นแรก วางเสื่อไม้ลงราบกับพื้น วางแผ่นสาหร่ายลงบนเสื่อไม้แล้วตักข้าวที่หุงสุกแล้ว วางเกลี่ยลงบนแผ่นสาหร่ายให้ทั่ว เกลี่ยให้เสมอกันทั้งแผ่นจากนั้นจึงนำอาหารชนิดต่าง ๆ ที่เตรียมไว้แล้ววางเรียงบนข้าวที่เกลี่ยไว้นั้น วางเรียงจนครบตามที่ต้องการ



จากนั้นจึงจับม้วนเป็นวงกลมโดยมีเสื่อไม้ช่วยอัดให้อาหารทุกชนิดอยู่รวมกันซึ่งมีแผ่นสาหร่ายเป็นเปลือกนอกหุ้มอยู่ ข้าวของเกาหลีค่อนข้างเหนียวและนุ่มจึงทำให้ทุกอย่างจับตัวกันแน่นและยึดติดกับแผ่นสาหร่ายได้เป็นอย่างดี เมื่อม้วนได้ที่แล้วก็แตะน้ำทาบาง ๆ ที่ปลายแผ่นเพื่อไม่ให้แผ่นสาหร่ายคลายตัว ทำเสร็จเรียบร้อยแล้วจัดวางไว้เป็นท่อน ๆ



เมื่อจะรับประทาน เราจึงนำข้าวห่อสาหร่ายที่ม้วนไว้นั้นมาตัดตามขวางให้เป็นแว่น ๆ ขนาดไม่ต้องหนามากนัก กะให้พอดีคำสำหรับการรับประทาน ใช้ตะเกียบคีบรับประทานทีละชิ้น ถ้าต้องการเพิ่มรสชาติก็ใช้ซีอิ๊วขาวเป็นเครื่องจิ้ม เครื่องเคียงของคิมบับมักเป็นหัวไชเท้าดองเกลือและน้ำตาลมีรสหวาน ๆ เค็ม ๆ นอกจากนี้ยังมีคิมชีชนิดต่าง ๆ ซึ่งจะช่วยให้การรับประทานคิมบับมีรสชาติอร่อยมากยิ่งขึ้นด้วย



[Article] Gimbap (김밥) : A popular Korean fast food

Gimbap or kimbap is a popular Korean fast food made from steamed white rice (bap) and various other ingredients, rolled in gim (sheets of dried seaweed) and served warm in bite-size slices. Gimbap is often eaten during picnics or outdoor events, or as a light lunch, served with danmuji or kimchi. It is similar, but not identical, to makizushi, one of the many variants of the Japanese rice-based dish sushi.



The basic components of gimbap are rice, meat or other protein-rich ingredient, and a large variety of vegetables, pickled, roasted, or fresh. Traditionally, the rice is lightly seasoned with salt and sesame oil/perilla oil. Popular protein ingredients are fish cake, crab meat, eggs, and/or seasoned beef rib-eye. Vegetables usually include cucumbers, spinach, carrots, and danmuji (pickled radish). After the gimbap has been rolled and sliced, it is typically served with danmuji



Short grain white rice is usually used, although short-grain brown rice, like olive oil on gim, is now becoming more widespread among the health-conscious. Rarely, sweet rice is mixed in gimbap rice. Nowadays, kimbap's rice is many kind of black rice, boiled rice and cereals etc.



Gim is dried, pressed seaweed made from an edible species, laver. Gim may be roasted and seasoned with oil and salt, roasted but unseasoned, or raw and unseasoned. The oil used for roasting gim is traditionally sesame oil; however, today, corn and canola oils are also commonly used, especially with the pre-seasoned packs of gim sold widely in stores. Olive oil is also becoming more prevalent. For gimbap, the roasted, unseasoned variation is typically used.



Besides the common ingredients listed above, some varieties may include cheese, spicy cooked squid, kimchi, luncheon meat, or spicy tuna. The gim may be brushed with sesame oil or sprinkled with sesame seeds. In a variation, sliced pieces of gimbap may be lightly fried with egg coating.



Samgak gimbap (삼각김밥) is a triangle-shaped gimbap sold in many convenience stores in South Korea. It is derived from Japanese triangle-shaped rice ball "Onigiri" which was introduced in Japanese convenience stores in South Korea in recent years. Samgak gimbap come in many varieties also.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.