10.9.08

Wine Glass


Strengthen your knowledge about wine glass.
….by Ladymoon

Have you ever feel uncomfortable or confused when you walked into fine restaurant, seated at the dining table and found so many spoons, forks, and glasses in front of you. Don’t worry, most people feel like that. Not only you! But from now on, no more that uneasy feeling, I’ll help you. Let’s start with wine glass.
คุณเคยรู้สึกอึดอัดหรืองงเป็นไก่ตาแตกบ้างมั้ย เวลาเดินเข้าไปในร้านอาหารหรูๆ พอคุณนั่งลงที่โต๊ะ แล้วเจอทั้งช้อน, ส้อม, และแก้ววางอยู่เรียงรายเต็มไปหมด ไม่ต้องตกใจไปนะคะ คนส่วนใหญ่ก็รู้สึกแบบนี้ ไม่ใช่แค่คุณคนเดียวหรอกน่า แต่จากนี้ไป จะไม่เกิดเหตุการณ์แบบนั้นขึ้นอีก ดิฉันจะช่วยคุณเองค่ะ มาเริ่มกันที่แก้วไวน์ก่อนนะคะ

I’ll try my best to make it as easy as possible for you to understand and can select the proper wine glass for yourself. The shape of the glass is very important, as it concentrates the flavor and aroma (or bouquet) to emphasize the varietal's characteristic. One common belief is that the shape of the glass directs the wine itself into the best area of the mouth from the varietal. Generally, the opening of the glass is not wider than the widest part of the bowl.
ดิฉันจะพยายามอธิบายอย่างง่ายๆ ที่สุดเพื่อให้คุณเข้าใจและสามารถเลือกแก้วไวน์ที่เหมาะสมได้ด้วยตัวคุณเอง รูปทรงของแก้วไวน์มีความสำคัญมาก เพราะมันจะช่วยเน้นทั้งกลิ่นและรสชาติของไวน์ชนิดต่างๆ ได้ มีความเชื่อกันว่ารูปทรงที่ดีของแก้วจะส่งไวน์ตรงเข้าสู่ปากของคุณโดยไม่เสียรสชาติ ตามปกติแล้วปากแก้วจะต้องแคบกว่าส่วนก้นแก้ว

The stem of a glass provides a way to hold the glass without warming the wine from body heat. Visually, a stem prevents fingerprints from smearing the glass. The easy way to check if this glass is good or not is examine the balance first. Put the glass on the table and see the balance. The good glass must have a tall elegant stem and a nice bowl shape. And the glass must be fine pure crystal and have fine smooth rim.
ก้านแก้วมีส่วนช่วยไม่ให้ความร้อนจากมือเราไปสัมผัสไวน์ในแก้ว แล้วยังป้องกันไม่ให้มีรอยนิ้วมือเลอะเทอะแก้วอีกด้วย วิธีง่ายๆ ในการตรวจสอบว่าแก้วใบนี้ดีหรือไม่คือเริ่มสำรวจความสมดุลย์ของแก้วก่อนเป็นอันดับแรก วางแก้วลงบนโต๊ะแล้วตรวจดูว่ามีความสมดุลย์ดีมั้ย ไม่เอียงซ้ายหรือเอียงขวา แก้วที่ดีจะต้องมีก้านแก้วยาวสวยและรูปทรงก้นแก้วโค้งมน แก้วที่ดีต้องใสบริสุทธิ์และปากแก้วเรียบเนียน ไม่ขรุขระหรือบิ่น

Wine glass can be divided into three types: red wine glass, white wine glass and champagne flute.
แก้วไวน์แบ่งง่ายๆ ออกเป็น 3 ชนิดหลักๆ ก็คือ แก้วไวน์แดง แก้วไวน์ขาว และแก้วแชมเปญ (แชมเปญฟลุต)

Red wine glass
แก้วไวน์แดง

Glass for red wine are characterized by their rounder, wider bowl, which gives the wine a chance to breathe. Red wine glass can have particular styles of their own, such as:


แก้วสำหรับไวน์แดง ก้นแก้วจะมีรูปทรงกลมมนกว้าง เพื่อให้ไวน์หายใจได้เต็มที่ แก้วไวน์แดงมีลักษณะพิเศษตามชนิดของไวน์ อาทิเช่น

Bordeaux glass: Tall with a wide bowl, and is designed for full bodied red wines like Cabernet and Merlot as it directs wine to the back of the mouth.
แก้วบอร์โดซ์ เป็นแก้วทรงสูง ก้นกว้าง ออกแบบมาเพื่อไวน์แดงรสเข้มอย่าง คาร์แบเน่ต์ และเมอร์ลอต เพื่อส่งไวน์ตรงเข้าสู่ลำคอของคุณ

Burgundy glass: Larger than the Bordeaux glass, it has a larger bowl to accumulate aromas of more delicate red wines such as Pinot Noir. This style of glass directs wine to the tip of the tongue.
แก้วเบอร์กันดี จะใหญ่กว่าแก้วบอร์โดซ์ มีก้นแก้วที่กว้างและใหญ่กว่าเพื่อส่งกลิ่นหอมของไวน์ชั้นยอดอย่างปิโนต์นัวร์ได้เต็มที่ แก้วชนิดนี้จะส่งไวน์ไปสู่ปลายลิ้นของคุณโดยตรง



White wine glass
แก้วไวน์ขาว

White wine glass are generally narrower, although not as narrow as champagne flute, with somewhat straight or tulip-shaped sides. The narrowness of the white wine glass allows the chilled wine to retain its temperature for two reasons:
แก้วไวน์ขาวจะมีทรงแคบกว่า แต่ไม่ถึงกับเรียวแบบแก้วแชมเปญ อาจเป็นแบบทรงตรงหรือทรงทิวลิป ความแคบของแก้วไวน์ขาวจะช่วยคงอุณหภูมิความเย็นของไวน์เอาไว้ด้วย 2 เหตุผลหลักๆ

To reduced surface area of the glass (in comparison to red wine glass) means less air circulating around the glass and warming the wine.
เพื่อลดพื้นที่ของแก้ว (เมื่อเทียบกับแก้วไวน์แดง) เพื่อให้อากาศเข้าไปในแก้วได้น้อย จะได้ไม่ทำให้ไวน์อุ่นเร็วขึ้น

And the smaller bowl of the glass means less contact between the hand and the glass, and so body heat does not transfer as easily to the wine. (I hope you can remember from my last article that white wine have to serve chilled.)
ก้นแก้วที่เล็กกว่าจะช่วยลดการสัมผัสระหว่างมือของคุณกับแก้ว และความร้อนจากร่างกายของคุณก็จะส่งผ่านไปถึงแก้วได้ยากขึ้น (หวังว่ายังคงจำได้กันนะคะว่าในบทความตอนก่อนๆ ดิฉันเคยบอกไว้แล้วว่าไวน์ขาวนั้นต้องเสริฟเย็นๆ)



Champagne flute
แก้วแชมเปญ

Champagne flute are characterised by a long stem with a tall, narrow bowl on top. The shape is designed to keep sparkling wine desirable during its consumption. The glass is designed to be held by the stem to help prevent the heat from the hand from warming the champagne. The bowl itself is designed in a manner to help retain the signature carbonation in the beverage. This is achieved by reducing the surface area at the opening of the bowl.
แก้วแชมเปญจะมีรูปทรงเรียวสูงและก้านจับยาว ออกแบบมาเพื่อให้ไวน์แบบมีฟอง (อย่างเช่นแชมเปญ) คงรสชาติและฟองเอาไว้ได้นานที่สุด แก้วชนิดนี้ออกแบบให้จับที่ก้านเพื่อไม่ให้ความร้อนจากมือไปทำให้แชมเปญอุ่น ก้นแก้วที่เรียวเล็กจะช่วยรักษาฟองฟู่ในเครื่องดื่มเอาไว้ ด้วยการลดพื้นที่ในส่วนปากแก้วให้แคบลง

Champagne flutes are often used at formal engagements, such as award ceremonies and weddings.แก้วแชมเปญมักใช้กันในงานพิธีการสำคัญๆ อย่างงานประกาศผลรางวัลหรืองานแต่งงาน

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.