15.2.09

Tradition Korean Ceramic Pots, Natural Preserve


Ceramic Pots, Natural Preserve
From “The wonderful world of Korean Food” Booklet

People visiting Korea’s countryside might be surprised to discover rows upon rows of large and small, brown earthenware pots placed on a special platform. Spices and seasonings used to make Korean food are pickled and preserved in these pots, which include hangari and onggi (pots typically smaller than hangari).

One factor that helps preserve the food or ingredients contained within is that the pots, despite the fluctuating temperatures of the seasons, tend to retain a constant temperature on the inside. This allows for the flavor of the seasonings, sauces and pickled foods to be retained for several years.


While Korean housewives may add the devotion needed to make a dish complete, it would not be a stretch to say that these pots give birth to the very aromas and flavors found on Korean tables.
1. Traditional soy sauce pots in Korea are usually very wide in the middle. The wider the pot is, the better it will retain the proper temperature inside the pot.

2. Gochujang, or Korean chili paste, is made annually and preserved in medium-sized pots. The medium-sized pots are placed in the front row or in the corner for convenient access.

3. The taste of doenjang, or soybean paste, is enhanced by sunlight. In addition, sunlight also prevents doenjang from molding. Therefore, Koreans typically open the lid of the pots on sunny days.

4. Hangari, oe ceramic pots, are used to preserve kimchi, gochujang, and doenjang, which are made in accordance with the four seasons. The condiments used to make kimchi, such as salt and Korean chili powder, are also stored in hangari.

5. Since rice is a major staple of the Korean diet, these large-sized ceramic pots (sometimes called ssaldok, or rice pots) are used to store this essential grain. The pots prevent rice from decaying and being damaged by insects.

Pot arrangements and functions

Korean earthenware pots are typically lined up (with larger pots placed behind smaller ones for convenience) in two or three rows in well-ventilated areas with plenty of sunlight. This allows, air and moisture to slowly seep through the pots’ walls, which enhances the flavor of the food that is contained within.
Over time, these pots have been known to help filter away toxins that are hazardous to humans. Having foods ferment inside pots for a long time ensures that the pot will retain the fresh quality of the food.

Ceramic Pots, Natural Preserve
From “The wonderful world of Korean Food” Booklet


[Thai Version by Ladymoon]

ผู้คนที่ไปเที่ยวชมในแถบชนบทของเกาหลีอาจแปลกใจที่ได้พบโอ่งดินสีน้ำตาลทั้งใหญ่และเล็กวางเรียงรายกันเป็นแถว บรรดาเครื่องเทศและซอสปรุงรสที่ใช้ในอาหารเกาหลีล้วนถูกหมักและดองในโอ่งเหล่านี้ นั่นรวมทั้ง “ฮันการิ” และ “องงิ” ด้วย

สิ่งที่ช่วยในการเก็บรักษาคุณภาพของอาหารและเครื่องชูรสก็คือโอ่งเหล่านี้ แม้อุณหภูมิจะเปลี่ยนแปรไปตามฤดูกาล แต่ภายในโอ่งกลับมีอุณหภูมิที่คงที่ นั่นทำให้รสชาติของเครื่องปรุงรสและผักดองคงอยู่เช่นเดิมไม่ว่าจะผ่านไปกี่ปี

คุณแม่บ้านชาวเกาหลีอาจเป็นผู้ที่บรรจงปรุงแต่งอาหารแต่ละจาน แต่จะว่าไปแล้วโอ่งเหล่านี้ต่างหากคือผู้ให้กำเนิดกลิ่นและรสชาติบนโต๊ะอาหาร

1. โอ่งสำหรับหมักซีอิ๊วในเกาหลีจะมีความกว้างตรงกลาง ยิ่งมีความกว้างมากเท่าไหร่ ก็จะช่วยรักษาอุณหภูมิภายในโอ่งได้มากเท่านั้น

2. ”โกชูจาง” หรือพริกบดของเกาหลี จะทำกันปีละครั้งและเก็บรักษาไว้ในโอ่งขนาดกลาง โอ่งขนาดกลางนี้จะวางอยู่แถวหน้า หรือตรงมุมที่สะดวกต่อการเปิดใช้

3. รสชาติของ “ดอนจาง” หรือเต้าเจี้ยว ขึ้นอยู่กับแสงแดด แสงแดดยังช่วยไม่ให้ดอนจางจับกันเป็นก้อน คนเกาหลีจึงต้องคอยเปิดฝาโอ่งในวันที่แดดดีๆ

4. ”ฮันการิ” หรือโอ่งดินเผา ใช้สำหรับหมักกิมจิ โกชูจาง และ ดอนจาง ซึ่งทำกันตามฤดูกาล เครื่องปรุงที่ใช้ทำกิมจิ อย่างเช่น เกลือ และพริกป่น ก็ถูกเก็บไว้ในฮันการิเช่นกัน

5. เพราะข้าวคืออาหารหลักของคนเกาหลี โอ่งขนาดใหญ่ (บางทีก็เรียกว่า “ซัลด๊ก” หรือโอ่งใส่ข้าว) จึงใช้สำหรับเก็บธัญญาหารสำคัญนี้ โอ่งจะช่วยป้องกันข้าวไม่ให้เสียหายหรือถูกแมลงกัดกิน

การจัดวางและการใช้งาน

โอ่งดินของเกาหลีจะถูกวางเรียงรายเป็นแถว 2-3 แถว โดยโอ่งใหญ่สุดจะอยู่ข้างหลังโอ่งใบเล็กเพื่อความสะดวกในการใช้งาน จัดวางไว้ในบริเวณที่มีการระบายอากาศที่ดีและแสงแดดส่องถึง ซึ่งจะช่วยให้อากาศและความชื้นค่อยๆ ซึมผ่านเนื้อโอ่งเข้าไปปรุงแต่งรสชาติให้แก่อาหารที่ถูกหมักไว้ข้างใน

เมื่อเวลาผ่านไป โอ่งเหล่านี้จะช่วยกรองพิษที่อาจเป็นอันตรายต่อคน โอ่งจะช่วยให้อาหารที่หมักอยู่ในโอ่งเป็นเวลานานคงความสดใหม่อยู่เสมอ


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.