7.9.08

What is "Sommelier"?

Know more about “Sommelier”
...by Ladymoon


In “Kami no Shizuku” or “Drops of God” you often hear this word “sommelier”. Let’s get to know more what sommelier is. A sommelier or wine steward, is a trained and knowledgeable wine professional, commonly working in fine restaurants, who specializes in all aspects of wine service. The role is more specialized and informed than that of a wine waiter.
ใน “Kami no Shizuku” หรือ “Drops of God” คุณจะได้ยินคำๆ นี้บ่อยมากๆ “ผู้เชี่ยวชาญเรื่องไวน์” หรือ “ซอมเมอเลียร์” ซอมเมอเลียร์ หรือ พนักงานแนะนำไวน์ จะได้รับการฝึกฝนและมีความรู้เรื่องไวน์เป็นอย่างดี ตามปกติจะทำงานอยู่ตามภัตตาคารชั้นสูง เป็นคนที่คอยให้บริการเกี่ยวกับเรื่องไวน์โดยเฉพาะ หน้าที่นี้มีบทบาทสำคัญกว่าแค่การเสริฟไวน์

Their principal work is in the area of wine procurement, storage, and wine cellar rotation. They are also responsible for the development of wine lists and are responsible overall for the delivery of wine service and training for the other restaurant staff. Working along with the culinary team, they pair and suggest wines that will best complement each particular food menu item. This entails the necessity for a deep knowledge of how food and wine, beer, spirits and other beverages work in harmony. It could be argued that the role of a sommelier in fine dining today is strategically on par with that of the executive chef or chef de cuisine. A professional sommelier also works on the floor of the restaurant and is in direct contact with restaurant patrons.
หน้าที่หลักๆ ก็คือ การจัดซื้อ จัดเก็บ และดูแลสต๊อกไวน์ แล้วยังต้องรับผิดชอบเรื่องรายการไวน์ในเมนู การบริการไวน์ และฝึกสอนพนักงานคนอื่นๆ ในร้าน โดยทำงานร่วมกับแผนกครัว มีหน้าที่แนะนำไวน์ที่เหมาะสมกับอาหารแต่ละเมนู จึงมีความจำเป็นที่ซอมเมอเลียร์ต้องมีความรู้อย่างดีในเรื่องไวน์กับอาหาร รวมไปถึงเครื่องดื่มพวกเบียร์ และเหล้าชนิดต่างๆ ด้วย ยังเป็นข้อถกเถียงกันอยู่ว่าบทบาทของซอมเมอเลียร์ทุกวันนี้น่าจะเทียบเท่ากับ executive chef หรือ chef de cuisine ซอมเมอเลียร์มืออาชีพจะประสานงานโดยตรงกับเจ้าของร้าน

In modern times, a sommelier's role is considered much broader than working only with wines, and must encompass all aspects of the restaurant's service, with an enhanced focus on wines, beers, spirits, soft-drinks, cocktails, mineral waters, and tobaccos. Some restaurants will employ a sommelier for water, one for whiskies, one for cigars, and so on.
เดี๋ยวนี้หน้าที่ของซอมเมอเลียร์ไม่ใช่แค่ทำงานเกี่ยวกับไวน์เท่านั้น แต่รวมไปถึงการบริการอื่นๆ ในร้านด้วย แต่เน้นหนักไปที่เรื่องไวน์ เบียร์ เหล้า ค๊อกเทล น้ำแร่ น้ำอัดลม และพวกยาสูบด้วย บางร้านอาจจ้างซอมเมอเลียร์มาโดยเฉพาะสำหรับวิสกี้ สำหรับซิการ์ และอื่นๆ

The International Sommelier Guild is a provider of sommelier training and certification in North America. The ISG delivers courses in more than 20 U.S. states, six Canadian provinces, and two locations in China. The Court of Master Sommeliers is the most internationally recognized organization and certifies professional sommeliers. As of 2008 there are fewer than 160 people in the world who have attained the designation of Master Sommelier. This is up from 100 in 2000.
The International Sommelier Guild เป็นสมาคมที่ให้การฝึกสอนและออกใบอนุญาตในอเมริกาเหนือ ISG มีการจัดหลักสูตรมากกว่า 20 รัฐในอเมริกา 6 จังหวัดในแคนาดา และมีที่ประเทศจีนด้วย The Court of Master Sommeliers เป็นองค์กรที่ได้รับการยอมรับในระดับนานาชาติและออกใบอนุญาตให้แก่ซอมเมอเลียร์มืออาชีพ จนถึงปี 2008 มีไม่ถึง 160 คนทั่วโลกที่ได้รับการรับรองว่าเป็น Master Sommelier ซึ่งเพิ่มขึ้นมาจากจำนวน 100 คนในปี 2000

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.