...Hallyu began roughly 12 years ago when the rest of Asia discovered Korean soap operas. One of the breakthrough dramas was a series 'Winter Sonata' starring Choi Ji-woo & Bae Young-Joon. After that, more Korean dramas saw their way to foreign shores and Korean films and music started to follow suit. Korean marketing people started to see a Korea-centric trend. They dubbed this flow "The Korean Wave" or Hallyu....
21.9.09
BYJ, recipes for making 'Yonsama method' Kimchi, 'revealed grandly'
Gaeulyeoja posted this on the Talk Box of BYJ's official home.
Translation into English by Joanne / BYJ’s Quilt
BYJ, recipes for making 'Yonsama method' Kimchi, 'revealed grandly'
[OSEN] 9/20/09 10:59:37
BYJ made public his very own cooking recipes.
BYJ introduced Kimchi recipes in 'Travel left to explore beauty of Korea-Bae Yongjoon' (will be abbrevated as 'HanAYeo'(Han-first word of Korea, A-first word of beauty, Yeo-first word of travel in Korean)), an essay he wrote after experiencing traditional culture.
BYJ decided home-made food and kimchi as his first journey during information gathering period over one year to author 'HanAYeo'. He personally tasted home-made food unique to those regions from Samcheong Dong, Seoul, Seoji Village in Kangreung, to Maesil (Japanese plum) Village in Kwangyang, and put the recipes he personally learned just as they were.
In particular, what attracts the attention is his own special kimchi recipe revealed on the based upon BYJ's experience of personally making kimchi along with Teacher Lee Hyojae. BYJ, emphasizing special benefit and history of kimchionce again, wrote with great care the course of making kimchi getting help from Teacher Lee Hyojae.
His own kimchirecipes BYJ revealed are exactly 'Kimchijeon(food like pancake using kimchi)' and 'Oisobagi(stuffed cucumber kimchi)', representative kimchi dishes every Korean like. Recipe for the Oisomagi is the recipe that BYJ's mother personally taught (BYJ). Recipes of his kimchijeon with squid and oisobagi he describes in the book is detailed to the extent that anyone can make delicious kimchijeon and oisobagi even one use them as they are.
Along with kimchi, BYJ made pulic also a special recipes of home-made food he met in Samcheong Dong while describing moving feeling he felt from experience of Korean home-made food, the first journey for the 'HanAYeo'. The recipes he made public were 'Obangsaek Hanip Songpyeon(a kind of Korean rice cake in color)' and recipe to make 'kalbi(short rib) stake'.
Two of them are both home-made food he met in SamghoengDong he visited by invitation, and are more special as those are recipes he obtained after asking earnestly to reveal their recipes, as he was attracted to the clean & neat taste made of natural seasoning and fresh material. BYJ, having extraordinary interest in globalization of Korean cuisine in ordinary times, confesses that he was moved as if he discovered direction to globalization of Korean cuisine from home-made food in Samchoeng Dong.
The 'HanAYeo' will be sold from September 23 in bookstores all over the country and domestic large-sized internet bookstores, beginning with commemorative meeting for publication on September 22.
Reported by Lee Jeonga,happy@osen.co.kr
Copyright (c) OSEN
[Thai Translation by Ladymoon]
เบยงจุนเผยสูตรลับส่วนตัวต่อสาธารณชน
เบยงจุนแนะนำสูตรการทำกิมจิไว้ใน 'Travel left to explore beauty of Korea - Bae Yongjoon' (เรียกย่อๆ ว่า 'HanAYeo' (ฮัน คือคำแรกของคำว่าเกาหลี A คือคำแรกของคำว่าความงาม Yeo คือคำแรกของคำว่าการเดินทางในภาษาเกาหลี) บทความที่เขาเขียนขึ้นหลังจากไปสัมผัสกับวัฒนธรรมดั้งเดิมมาด้วยตัวเอง
เบยงจุนตัดสินใจเลือกอาหารแบบโฮมเมด และกิมจิคือการเดินทางครั้งแรกของเขาในช่วงที่รวบรวมข้อมูลนานกว่าหนึ่งปี เขาได้ลิ้มรสอาหารแบบโฮมเมดด้วยตัวเองจากจังหวัดต่างๆ ตั้งแต่ซัมเชิงดง โซล หมู่บ้านเซียวจิในคังเริง ไปจนถึงหมู่บ้านเมซิล (พลัมญี่ปุ่น) ใน ควางยาง และบรรจุสูตรต่างๆ ที่เขาได้เรียนรู้ด้วยตัวเองเอาไว้ตามแบบดั้งเดิม
โดยเฉพาะอย่างยิ่งสิ่งที่ดึงดูดความสนใจก็คือ กิมจิสูตรพิเศษของเขาเองที่เปิดเผยไว้จากประสบการณ์ของเบยงจุนซึ่งได้ไปทำกิมจิกับอาจารย์ลีเฮียวแจมาด้วยตัวเอง เบยงจุนได้ตอกย้ำคุณค่าและประวัติศาสตร์ของกิมจิอีกครั้ง ด้วยการบันทึกไว้อย่างใส่ใจจากการได้ไปทำกิมจิโดยมีอาจารย์ลีเฮียวแจคอยให้ความช่วยเหลือ
สูตรกิมจิของเบยงจุนที่เปิดเผยไว้นั้นก็คือ Kimchijeon ( อาหารหน้าตาคล้ายๆ แพนเค้กที่ใช้กิมจิทำ) และ Oisobagi (กิมจิยัดไส้แตงกวา) กิมจินั้นเป็นเสมือนตัวแทนของชาวเกาหลี สูตร Oisomagi เป็นสูตรที่แม่ของเบยงจุนสอนเขาด้วยตัวเอง สูตร kimchijeon ของเขากับปลาหมึก และ oisobagi ที่เขาอธิบายไว้ในหนังสือมีรายละเอียดพอที่ทุกคนสามารถลงมือทำ kimchijeon อร่อยๆ และ oisobagi ได้เหมือนต้นตำรับเลยทีเดียว
นอกจากกิมจิ เบยงจุนยังมีสูตรอาหารโฮมเมดพิเศษๆ ที่เขาได้พบที่ซัมเชิงดง พร้อมกับบรรยายความรู้สึกประทับใจของเขาที่มีต่ออาหารเกาหลีในการเดินทางครั้งแรกของ 'HanAYeo' สูตรที่เขานำมาเปิดเผยก็คือ Obangsaek Hanip Songpyeon (เค้กข้าวหลากสีชนิดหนึ่งของเกาหลี) และสูตรการทำ คัลบิสเต๊ก
อาหารโฮมเมดทั้ง 2 อย่างเขาได้พบที่ซัมเชิงดงที่เขาไปเยือน และที่พิเศษยิ่งกว่าก็คือสูตรเหล่านี้ทำให้เขาประทับใจจากความสะอาดและรสชาติที่ได้จากเครื่องปรุงรสตามธรรมชาติและวัตถุดิบที่สดใหม่ เบยงจุนมีความสนใจเป็นพิเศษในการนำอาหารเกาหลีสู่ครัวโลก เขายอมรับว่ารู้สึกประทับใจราวกับได้ค้นพบหนทางนำอาหารเกาหลีสู่ครัวโลกจากอาหารโฮมเมดในซัมเชิงดงนี่เอง
'HanAYeo' จะเริ่มวางขายตั้งแต่วันที่ 23 ก.ย. ในร้านหนังสือทั่วประเทศและในร้านหนังสือทางอินเทอร์เน็ตใหญ่ๆ ซึ่งจะเริ่มจากงานเปิดตัวหนังสือในวันที่ 22 ก.ย. นี้
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.